تمثّل واژهای قرآنی و دارای بار و معنایی فلسفی است. در قرآن کریم، این کلمه تنها در آیه «فأَرْسَلْنا إِلَیْها رُوحَنا فَتَمَثَّلَ لَها بَشَراً سَوِیًّا» (مریم/17) به کار رفته است؛ اما آیات بسیاری، ...
بیشتر
تمثّل واژهای قرآنی و دارای بار و معنایی فلسفی است. در قرآن کریم، این کلمه تنها در آیه «فأَرْسَلْنا إِلَیْها رُوحَنا فَتَمَثَّلَ لَها بَشَراً سَوِیًّا» (مریم/17) به کار رفته است؛ اما آیات بسیاری، حکایت از وقوع و جاری بودن مسأله تمثّل در موارد متعدد دارد و این امر، باعث اهمیت بیشترموضوع شده است. از نمونههای تمثّل در قرآن، میتوان به تمثل فرشتگان، تمثّل شیطان، تمثّل افعال و صفات، مشاهدات پیامبر در معراج، تمثّلات در رؤیاها و... اشاره کرد.از منظرعلامه طباطبایی(ره)، معنا و حقیقت تمثل در قرآن عبارت از این است که موجودی فرا مادی بدون اینکه هویت و حقیقت خودش را از دست دهد، در حواس بشر، به صورت مثالی ظهور پیدا کند، مانند اینکه فرشتهای برای مریم(س) در صورت انسانی متمثّل شد. هدف اصلی این پژوهش، تبیین حقیقت تمثّل و بیان مصادیق قرآنی آن است و در پی آنیم که نشان دهیم تفسیر شریف المیزان با صبغه فلسفی خود توانسته است علاوه بر تبیین حقیقت تمثل، به شرح و تفسیر برخی از آیات با توجه به مساله تمثل بپردازد.
امثال قرآن کریم دارای معارفی عمیق در زمینههای گوناگون اعتقادی و معرفتی است. تفسیر قرآن به قرآن میتواند راه را برای رسیدن به ریشههای معرفتی آیات بگشاید. این روش در سراسر تفسیر المیزان مورد توجه ...
بیشتر
امثال قرآن کریم دارای معارفی عمیق در زمینههای گوناگون اعتقادی و معرفتی است. تفسیر قرآن به قرآن میتواند راه را برای رسیدن به ریشههای معرفتی آیات بگشاید. این روش در سراسر تفسیر المیزان مورد توجه است.
در این مقاله با کمک تفسیر قرآن به قرآن به بررسی مثالی از قرآنکریم میپردازیم که از نظر مرحوم علامه طباطبایی= ازآیات کلیدی قرآن است و میتواند از ریشههای معرفتی دیگر آیات از امثال و غیر امثال باشد و راه را برای رسیدن به باطن دیگر آیات باز کند.